Wiele osób, które próbowały pić soki przez kilka dni z rzędu, zapewne poznało sposoby na to, aby ich sok warzywny smakował lepiej. Sok, który jest przede wszystkim zielony (co oznacza, że wszystkie użyte warzywa są zielone) ma zazwyczaj bardzo "ziemisty" smak, do którego trudno się przyzwyczaić. Popularnym sposobem na uczynienie zielonego soku nieco bardziej smacznym jest dodanie do niego słodkich lub cierpkich składników, takich jak cytryny, jabłka, marchewki lub winogrona. Te smaki mogą współpracować ze sobą, aby stępić mocny smak zielonego soku i sprawić, że dążenie do zdrowszego ciała będzie jeszcze przyjemniejsze. Brzmi to jak sytuacja, w której wszyscy wygrywają, prawda?
Jedną wadą dodawania owoców do zielonego soku jest to, że dodajesz również sporo skoncentrowanego cukru. Cukier zawarty w soku owocowym może łatwiej przykleić się do zębów i wypełnić wszystkie małe szczeliny w jamie ustnej, w których bakterie mają tendencję do zagnieżdżania się. Bakterie te przekształcają cukier w kwas, który może łatwo zniszczyć szkliwo Twoich zębów lub podrażnić dziąsła i spowodować infekcję. Mimo, że sokowirówkowicze powinni uważać na ten efekt, nie powinni tracić nadziei. Poniżej przedstawiamy kilka sposobów na zapobieganie szkodom, które mogą powstać w wyniku spożywania soków owocowych.
Nawet osoby, które religijnie myją zęby i pilnują spożycia cukru, mogą cierpieć z powodu chorób dziąseł lub próchnicy zębów.