Czekolada jest pocieszającym jedzeniem po ciężkim rozstaniu. To była winna przyjemność po ciężkim tygodniu pracy. Ale jak wiele wiemy o czekoladzie? Przyjrzyj się niektórym korzyściom zdrowotnym płynącym z czekolady, jak również kilku rzeczom, na które należy uważać.
Według Medical News Today, przeciętny Amerykanin zjada około 4,5 kg czekolady rocznie. To prawie 10 funtów! Przez większość czasu nie myślimy o tym, co jemy, ale ważne jest, aby zidentyfikować konsekwencje rzeczy, które jesz. Spójrz poniżej na rozkład korzyści zdrowotnych płynących z czekolady i związanych z nimi zagrożeń.
Podstawowym składnikiem czekolady jest ziarno kakaowca. Ziarna te nie tylko nadają czekoladzie niepowtarzalny smak, ale także zawierają wiele przeciwutleniaczy, takich jak flawanole. Ze względu na korzyści, jakie dają flawanole, takie jak poprawa krążenia krwi, ziarno kakaowca zostało nazwane "superowocem". Niektóre badania sugerują, że czekolada (kakao) może być korzystna dla obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, a także obniżenia ryzyka chorób serca lub udaru. Ponieważ krążenie krwi może być poprawione, może to również zapobiegać pogorszeniu pamięci.
Podczas gdy czekolada posiada korzystne właściwości, istnieją również wady jej spożywania. Mówiąc wprost, czekolada jest źródłem dużej ilości kalorii, cukru i tłuszczów nasyconych - wszystkie te składniki mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. W przeszłości spożywanie czekolady i kakao było związane z chorobą wieńcową, cukrzycą i nadciśnieniem. Z tego powodu ważne jest, aby ograniczyć ilość spożywanej czekolady.
Należy zauważyć, że zdrowa dieta składa się zarówno z warzyw, jak i białka. Czekolada, choć ma pewne zalety, nie może być uznawana za źródło potrzebnych składników odżywczych. Jest to dopuszczalny wybór deserowy z umiarem. Przyjrzyjmy się korzyściom zdrowotnym czekolady: białej, mlecznej i ciemnej.
Choć może być słodka, biała czekolada jest zdecydowanie najgorszym rodzajem czekolady dla Ciebie. Biała czekolada tak naprawdę nie zawiera kakao, tylko dużo cukru. Jest też bogata w tłuszcze nasycone. Najlepsze, na co można liczyć w tabliczce białej czekolady, to wapń.
Czekolada mleczna to coś więcej niż biała czekolada. Zazwyczaj czekolada mleczna zawiera średnią ilość kakao - około 40%. Im wyższa zawartość kakao, tym lepsza jest dla nas czekolada. Innym sposobem na zwiększenie korzyści zdrowotnych płynących z czekolady jest wybór czekolady mlecznej zawierającej białko, na przykład orzechy.
Ciemna czekolada jest powszechnie znana z bogatego i gorzkiego smaku. Smak ten wynika z wysokiej zawartości kakao - około 70%. Chociaż ciemna czekolada nie jest ulubionym produktem każdego z nas, zapewnia ona najwięcej korzyści zdrowotnych spośród wszystkich słodkich cukierków. Ma mniej węglowodanów niż inne czekolady, a ponadto zawiera zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Nasze motto brzmi: im ciemniejsza (więcej kakao), tym lepsza!
Tylko ciemna czekolada jest dobra dla Twoich zębów. Oprócz antyoksydantów, ciemna czekolada zawiera taniny i polifenole. Taniny (związki roślinne) powstrzymują szkodliwe bakterie przed przyleganiem do zębów. To właśnie dzięki nim ciemna czekolada ma gorzki smak. Polifenole to naturalne związki chemiczne, które pomagają zabijać bakterie w jamie ustnej i neutralizować mikroorganizmy powodujące nieświeży oddech.
Następnym razem, gdy sięgniesz po batonik Snickers, zastanów się przez chwilę i zamiast niego sięgnij po batonik z ciemnej czekolady!
Jakie zdrowe batoniki czekoladowe lubisz jeść? Powiedz nam w sekcji komentarzy poniżej!