Co jeść (i czego unikać), aby mieć zdrowe zęby

/

Nasze ciała potrzebują pożywienia, aby się odżywiać i dostarczać energii, co sprawia, że jedzenie jest istotną częścią codziennego życia. Chociaż wiele osób wie, że to, co je, ma ogromny wpływ na zdrowie ich ciał, wiele z nich nie zdaje sobie sprawy, że ma to również duży wpływ na zdrowie ich zębów. Poza szczotkowaniem i nitkowaniem zębów, włączenie do swojej diety następujących zdrowych pokarmów i ograniczenie spożycia pokarmów szkodliwych dla zębów, wymienionych poniżej, może pomóc w utrzymaniu zdrowych zębów.

Jedz

Pokarmy bogate w niezbędne witaminy i minerały, takie jak witamina D, wapń i fosfor, chronią szkliwo i sprzyjają remineralizacji (wymianie minerałów) w zębach.

  • Niskotłuszczowe mleko i ser
  • Grzyby
  • Ciemne, liściaste warzywa
  • Ryby i tofu

Chrupiące pokarmy o dużej zawartości wody pobudzają Twoje żuchwy do pracy i stymulują produkcję śliny, jednocześnie delikatnie usuwając płytkę nazębną z powierzchni zębów.

  • Jabłka
  • Marchewki
  • Seler
  • Surowe gruszki

warzywa

Unikaj/ogranicz

Kwaśne pokarmy mogą powodować erozję szkliwa na zębach i prowadzić do próchnicy, a ciemno zabarwione pokarmy (i napoje) tego typu mogą zazwyczaj również przebarwiać zęby.

  • Owoce cytrusowe
  • Pikle
  • Pomidory
  • Kawa
  • Czerwone wino
  • Soda

Żywność o wysokiej zawartości cukru może utknąć w zakamarkach Twoich zębów i łatwo spowodować ubytki.

  • Cukierki (zwłaszcza twarde)
  • Suszone owoce