3 sztuczki, aby zdobyć zatwierdzone przez dentystę smakołyki na Halloween

/

Z Halloween tuż za rogiem, prawdopodobnie przypomniałeś sobie o wyzwaniu Jimmy'ego Fallona na Youtube, "I Told My Kids I Ate All Their Halloween Candy". Może słyszałeś też o "podatku od słodyczy", gdzie rodzice zatrzymują dla siebie pewien procent słodyczy z Halloween swoich dzieci. Stało się oczywiste, że wielu dorosłych czuje się uprawnionych do kawałka słodkiej cukierkowej dobroci tego święta, a niektórzy z nich wyciągną każdą sztuczkę, aby ją zdobyć. Problem polega na tym, że większość cukierków zbieranych przez typowego łakomczucha jest WYPEŁNIONA cukrem, a zbyt duża ilość cukru może siać spustoszenie w pięknym, zdrowym uśmiechu. Cukier dostarcza energii potrzebnej bakteriom do namnażania się, zagnieżdżania, a w końcu powodowania chorób dziąseł i próchnicy zębów. Brzmi przerażająco? Myśleliśmy, że tak! Aby pomóc, dzielimy się kilkoma sztuczkami, które sprawią, że Twoje zęby będą zdrowe - a dzieci szczęśliwe - w ten Halloween.

Mały przysmak

Według Krajowego Stowarzyszenia Cukierników, 72 procent wszystkich słodyczy zakupionych na Halloween w zeszłym roku składało się z mlecznej czekolady. Typowa tabliczka mlecznej czekolady zawiera 30 procent kakao, 20 procent mlecznej masy stałej i 49 procent cukru. To prawda; połowa typowej tabliczki mlecznej czekolady to czysty cukier! Na szczęście, większość czekoladowych cukierków na Halloween jest w rozmiarze "fun size", czyli o jedną czwartą mniejszym od zwykłej tabliczki czekolady. Zawartość cukru w tych małych diabelnie pysznych kąskach jest oczywiście znacznie niższa niż w pełnej tabliczce czekolady, ale już kilka z nich może się szybko zsumować. Ogranicz się do jednego lub dwóch smakołyków dziennie, aby uniknąć przeciążenia cukrowego.

słodycze

Podjadanie i oszukiwanie

Innym sposobem na uniknięcie zbyt dużej ilości cukru jest delektowanie się smakiem i natychmiastowe pozbycie się go z organizmu. Jeśli dokładnie umyjesz zęby po zjedzeniu cukierków na Halloween, jest mniejsza szansa na namnażanie się bakterii. Jeśli nie masz czasu na szczotkowanie, przepłukanie ust wodą pomoże pozbyć się części zalegającego cukru. Nitkowanie pomoże również usunąć cukier, który może przykleić się do zębów poniżej linii dziąseł.

Zastępczy przysmak

Chociaż mleczna czekolada zawiera pewien procent zdrowego składnika, jakim jest kakao, który jest bogaty w przeciwutleniacze, wysoka zawartość cukru w mlecznej czekoladzie niweluje wszelkie jej korzyści zdrowotne. Ciemna czekolada, która składa się w 70 procentach z kakao, może mieć bardziej gorzki smak, ale ma o wiele mniej cukru, który szkodzi zębom i może służyć jako świetna alternatywa dla słodyczy. Jeśli gorzki smak ciemnej czekolady jest zbyt trudny do przyzwyczajenia, możesz zastąpić słodycze o dużej zawartości cukru słodyczami bezcukrowymi lub wybrać alternatywę dla słodyczy, taką jak np. mieszanka smakowa.

Zobacz więcej na: https://bezpiecznytomograf.pl/